thoralf

VATTENBRIST PÅ ÖLAND

Av Thoralf Alfsson - 2016-02-05 23:35


De senaste veckorna har man på Öland slagit larm om väldigt låga grundvattennivåer. Igår hade man ett stormöte om den vattenbrist som kan uppkomma inför sommaren eller kanske till och med tidigare. Det som förvånar mig är att man inte diskuterar orsakerna till vattenbristen. Beror det på ett större vattenuttag då betydligt fler människor bor på Öland idag? Idag finns också ca 10 asylförläggningar på Öland med gissningsvis 2000-3000 asylsökande. Hur påverkar det vattenförbrukningen?Det som nämns är att det varit en relativt lite nederbörd under det senaste året enligt SMHI.  Men det har inte varit extremt på något sätt om man jämför med tidigare år. Det som framförallt skiljer sig är antalet boende på Öland och möjligen att bevattningen inom jordbruket ökat.Det som också förvånar mig är att inte klimatförändringarna ges skulden för situationen i några artiklar eller inslag i media. Inte ett ord om klimatförändringarna! Förunderligt!

 

 

Den som är påläst vet varför. IPCC och SMHI har i sina prognoser som ”97 procent av alla klimatforskare” står bakom att nederbörden skall öka (ironi). Så här skriver SMHI i sin rapport för Kalmar län.


 

”Årsmedelnederbörden ökar med 15-20 % i jämförelse med referensperioden 1961-1990.

Nederbörden ökar mest vintertid. Den kraftiga nederbörden ökar också, maximal

dygnsnederbörd kan öka med uppemot 20 % beroende på RCP-scenario. Perioden 1991-

2013 var extremt nederbördsrik.”

 

Enligt SMHI:s webbsida skall man till Kalmar län och presentera sin rapport den 9 februari. Hade varit intressant att lyssna till SMHI. Enligt SMHI har redan nederbörden ökat med närmare 10 procent om man jämför med perioden 1961-1990. Om man undantar 2015 förstås!


Tänk om IPCC och SMHI har helt fel!http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/olandsborna-maste-spara-pa-vattnet-mitt-i-vintern

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/krismote-om-vattenbristen

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/de-ar-vattenbristens-forsta-offer

http://www.barometern.se/oland/vatten-over-bron-kan-bli-verklighet-i-sommar/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6361757

 
 
Ingen bild

Fredde

6 februari 2016 09:33

Åolitikerna i Mörbylånga följer sin vansinniga linje och skriver en insändare i dagens Ölandsblad om hur bra och fint det är med invällarna.
Inte ett ord om att Mörbylångas hälsocentral kommer vara stängd i 8 veckor i sommar! Det som en följd av att de har förbrukat personalen pga flyktingarna.
I samma tidning berättar personal om hur de är slitna och påverkade av de ständiga oroligheterna på förläggningarna.
Vatten sistuationen är kritisk och är självklart kopplat till det ökande antalet förbrukare, det nämns självklart inte heller.

Det där med "97% av vetenskapsmännen" är en siffra helt tagen hur luften, det finns ingen verklig grund, utan är bara något som populistiskt används av klimatalarmisterna. Självklart är detta något som media inte ifrågasätter, jag har aldrig sett en fråga på det.

 
Ingen bild

Bertil

6 februari 2016 09:38

Samtidigt har Gripen Gas (Preem?) fått förlängt tillstånd att provborra efter skiffergas. Skiffergas utvinns genom fracking d.v.s man åstadkommer sprickor i berggrunden så att gas frigörs vilket i sin tur riskerar att skada grundvattnet permanent. Gick ett par dokmentärer från USA om detta för ett par år sedan.

 
Ingen bild

Onkel Sven

6 februari 2016 10:23

Befolkningsökningen måste givetvis göra en hel del ,är man sen inte van vid såna moderniteter som rinnande vatten hemifrån utan slösar så blir det ju en större åtgång på vatten ,står man för vattenkostnaden själv så sparar man automatiskt ! Nysvenskarna får nog inte lära sej att spara på vattnet .

 
Ingen bild

crille

6 februari 2016 11:50

Bor granne med en somalisk familj. Jösses vad de spolar, inget snålande här inte. Men det är väl bra kanske. Ska nog vara så nu för tiden

 
Ingen bild

vmm

6 februari 2016 12:07

Min inställning till klimatfrågan är att vi måste hela tiden anpassa oss till nya förutsättningar. Det är helt absurt att hålla oss kvar vid att ett "normalklimat" som var 1960 eller 1990 eller när man nu väljer. Klimatet ändras - face it. Det är ju helt imbecillt att lägga miljardtals kronor på att hålla fast vid ett gammalt klimat som Jorden i alla fall kommer att ändra. Det är, om man nu ska klistra etiketter på varandra, grandiost.

 
Ingen bild

Ölänning

6 februari 2016 12:39

Den vattenbrist det skrivs om är det kommunala vattnet. Jag har eget vatten från egna brunnar på två ställen med 10 mil mellan dessa.
Det är dåligt med vatten på grund av att det regnat lite. Förra årets vinter var också snöfattig. Nederbörd faller, eller faller inte, över hela Öland. Det vattnet söker sig ned till den vattennivå vi kallar grundvattennivån. Därifrån hämtar stora som små sitt vatten. Är det dåligt med tillförsel (nederbörd) så sjunker mindre vatten ned och fyller på grundvattnet, och grundvattennivån sänks därmed. När den nivån sjunkit under den nivå pumparna hämtar sitt vatten, så säger man att brunnen sinar. Jag har varit beroende av brunnsvatten i över 55 år på Öland och det har flera gånger hänt att man fått sin. Sant är att man genom ett mycket stort temporärt uttag få slut på vatten i en brunn. Men det är grundvattennivån som bestämmer hur fort det rinner till.

Att framställa att asylsökande bidrar till vattenbrist på Öland är rent utsagt rena skitsnacket. Det är både oerhört fördomsfullt och okunnigt.
Inte ens 10.000 asylsökande duschandes som tonårspojkar skulle ha en chans att sänka grundvattennivån. 250.000 turister, campare och sommarölänningar gör inte heller slut på vattnet om grundvattennivåerna är normala. Det mycket höga uttaget, i t ex juli, kan leda till att uttaget är större än vad pumpar och ledningar förmår att distribuera. Då får man "dåligt tryck i kranen". Särskilt när alla som varit och badat vill duscha av sig saltvattnet och potatisar ska skrapas.

Visst är invällarna orsak till väldigt mycket ont. Att de skulle vara sänkare av grundvattennivåer är inte sant. Jag kan nu förstå att sidor som denna av vissa betraktas som hatsidor.
Vad blir nästa sak?>
Hönsen värper sämre..p g a..
Korna mjölkar sämre..p g a..Och du Thoralf, med din tekniska utbildning borde veta bättre än att ge spridning åt sådan tankealster. Det gör dig inte mer valbar 2018.

Thoralf Alfsson

6 februari 2016 14:15

Ölänning

Jag förstår att du inte gillar mitt blogginlägg. Produktion och förbrukning är givetvis orsaken till vilken situation som uppstår.

Frågan är givetvis komplex men förbrukningen är givetvis en viktig orsak. Förbrukningen har säkert ökat på grund av antalet boende ökat under de senaste decennierna men det beror givetvis också på att antalet hushåll som tvingats ansluta sig till det kommunala vattennätet.

Men min huvudpoäng med blogginlägget är inte antalet asylsökande utan min ironi över att IPCC och SMHI säger i sina prognoser att nederbörden skall öka. Man säger till och med att nederbörden sedan 1991 varit extremt nederbördsrikt.

 
Ingen bild

Olle

6 februari 2016 13:30

Hade en bekant som hade hyreshus med muslimer. De ber flera gånger om dan och varje gång ska de tvätta fötterna först. De har också med sig hela släkten. Inte nog med att det var stor vattenförbrukning, ventilationssystemet klarade inte all vattenånga från badrummen, det möglade rejält också. De verkar inte fatta att det finns begränsningar i våra olika VVS system.

 
Ingen bild

Hulda mk1

6 februari 2016 14:18

@Crille. Individuella vattenmätare. Då händer det säkert saker!

Något helt annat: Ser varje dag det lämmeltåg av unga män som lämnar Syrien och tänker..
Tänk om alla unga finska män lämnat landet i november 1939 när Stalinsovjet angrep deras land. Tänk om de istället för att med den äran och under stora uppoffringar (utmaningar ;-) ) stoppat den "Ryska björnen", hade flytt till Sverige. Då istället krävt boende, pengar, stulit, vandaliserat, ofredat kvinnor mm mm. Hur hade då norra Europas karta sett ut idag? Tankeväckande..

 
Ingen bild

Håkan

6 februari 2016 14:41

Dags att granska vissa storföretag med omfattande vattenförbrukning på ön!

 
Ingen bild

Onkel Sven

6 februari 2016 14:46

Vattenmätare i alla hyreslägenheter oavsett om det bor invandrare eller "svenskar" i dom , då blir det rättvist ! Både på varmvatten och kallvatten .

 
Ingen bild

Sanningen?

6 februari 2016 15:40

@Ölänning, campare är en tillfällig förbrukning. De bofasta är kontinuerliga förbrukare. Vilka som kan tänkas sänka grundvattennivån är enkelt att räkna ut, om man tänker med huvudet och inte med tårna.

Dessutom är tillflödet på grundvatten större på det varma halvåret än på det kalla.

 
Ingen bild

Lena

6 februari 2016 16:32

Intressant med @Ölännings genomgång av grundvattennivån och hur det funkar. Sådant har jag aldrig tänkt på. Tycker också att det var en bra påminnelse om att inte "brodera ut" för mycket vad gäller invandringsfrågan. T ex kan jag nämna att i vår bostadsrättsförening så har det för ett år sedan flyttat in ett ungt par (ca 22 år) och de verkar göra av med kopiöst med vatten, en sak som jag vet säkert för jag sitter i styrelsen och vi får rapporter kontinuerligt bl a om vattenåtgången.

Det jag egentligen vill säga är att inte skylla ALLT på invandrare. Det finns ju bra, sämre och riktigt dåliga människor i alla länder och bland alla folkslag.

Nej låt oss hålla oss till de stora problemen, om att våra politiker låter vårt land förfalla för de saknar förnuft och handlingskraft. En del politiker är också mycket medvetna om att de springer andra länders ärenden och låter sina egna landsmän ta den stora smällen via skatter och även det betungande arbetet med att "integrera" folk som inte alls passar ihop med oss/våra värderingar. Jag tror inte den politiska eliten eller de välsituerade vill bosätta sig i närheten av invandrartäta områden som oftast är dysfunktionella.

Låt oss också kritisera hårt hur media behandlar oss, hur de ljuger, mörklägger och manipulerar debatter för att de ska framställa "sanningen" på ett sätt som de som inte är så vakna kan manipuleras att DET ÄR VERKLIGHETEN. Vi behöver alla fråga oss vad VERKLIGHETEN är. För det krävs många olika källor av information.

Ok nu blev det lite väl långt igen...

 
Ingen bild

TomasPL

6 februari 2016 16:45

Tänkt på stackars Sosse hycklarna när dem anländer till sina sommar stugor och där kommer inge vatten ur kranen.

 
Ingen bild

Owe F LIDGREN

6 februari 2016 18:00

Inget i samhället är anpassat efter den migrationsvåg vi nu upplever. Trots gränskontroller så spår Migrationsverket att under detta år kan komma hit 140 000 personer ytterligare.

Till ett redan överansträngt land. Kan bli fler .Och detta är enligt min mening lika med välfärdsstaten Sveriges undergång. Och ett land i stor kris.Thoralf talar om att vattenförsörjningen på Öland nu är äventyrad.

Tacka f*n för det.VA nätet är inte dimensionerat för den befolkningsökning som nu äger rum.

Enligt min mening så måste gränserna stängas totalt nu. Landet mäktar inte med mer migration. Lär av Finland säger jag!

 
Ingen bild

Ölänning

6 februari 2016 19:14

-> Sanningen med flera.
Snarare du som tänker med lillhjärnan.
"campare är en tillfällig förbrukning. De bofasta är kontinuerliga förbrukare. Vilka som kan tänkas sänka grundvattennivån är enkelt att räkna ut, om man tänker med huvudet och inte med tårna."
På Öland är ca 22.000 bofasta. Det finns två kommuner. Den södra (Mörbylånga har något fler invånare än den norra (Borgholm).

Den norra gästas varje år av 250.000 turister, campare och sommarölänningar. I en kommun med 10.000 bofasta är det ekonomiskt helt orimligt att anpassa storleken på vattenledningar till toppen i juli med 25 ggr så många brukare. Det är även tekniskt inte möjligt att i de stora ledningar som i så fall skulle behövas strömma den lilla mängd som förbrukas off season. Därför blir det vattenbrist under högsäsong.
I ett år som detta kan det bli värre då grundvattennivåerna är så låga, på grund av liten nederbörd.

"Dessutom är tillflödet på grundvatten större på det varma halvåret än på det kalla."
Har du hört talas om växtlighet? Vet du vad det är? Be att någon berättar för dig att växter tar upp vatten. Inte för att de gillar det, utan för att de måste ha det. Och när tar växterna upp vatten tror du?
På vintern kanske? Eller kan de vara så konstruerade att de gör det medans de växer?
Ja, ta mig fan. Precis så är det. Växtligheten tar upp vatten när de växter.
Och när växer de då?
Inte är det på vintern i alla fall. Kolla gärna det! Eller fråga din förskollärare.

Därför sker ingen påfyllnad av grundvattennivåerna under växtlighetens växtperiod. De snor åt sig allt tillgängligt vatten och släpper de igenom något genom grässvålen så tar buskar och träd, med sina djupare rötter, hand om resterna,

Till nära 100% sker alla påfyllning till grundvattnet under vinterhalvåret då växterna sover.

Vattenmätare:
Både Mörbylånga och Borgholm kräver vattenmätare hos permanentboende, som sedan betalar efter vad de konsumerat. Fast jag vet att hos Borgholm är det lite si och så med det.
Fritidsfastigheter betalar en fast årlig avgift för sitt vatten, oavsett förbrukning.

Längst uppe i norr finns Hälluddens camping. De har egen brunn och massor av asylsökande. Där, om någonstans, borde vattnet sina.

Jag blir upprörd av att skylla "vattenbrist" på några tusen asylsökande. På den punkten är de inte skyldiga. Dessutom av att läsa inlägg från personer som har noll koll och vars enda agenda är att det är invandrarnas fel.

Visst förstod jag Thoralfs gliring till klimatmupparna, och den var bra. Men att dra in asylsökande i vattenfrågan är precis sådant man ska låta bli. Betänk mottot "Det är lätt att vara SD. Det är bara att hålla sig till sanningen"

Inte alls bra om den lokala skitpressen får fatt i "vattenfrågan" och sätter rubriker som "SD skyller vattenbrist på flyktingar".
Tag inte sådana risker. Snälla!

Thoralf Alfsson

6 februari 2016 21:15

Ölänning

Grundvattennivåerna påverkas ju givetvis av hur mycket vatten som tas ut. Hur mycket vatten som tas ut beror förstås på hur stor befolkningen är. Asylsökande är en del av befolkningen under vinterhalvåret.

 
Ingen bild

Christer

6 februari 2016 19:39

Signaturen "Ölänning" skriver att det inte finns något samband mellan tillgång och förbrukning. Sicket trams, klart att det gör. Särskilt som de många grundvattentäkterna oftast saknar förbindelse emellan varandra. Grundvattnet på Öland är inte en stor sammanhängande reservoar, utan är bestående av flera av varandra oberoende grundvattentäkter. Ditt inlägg vittnar om djup okunskap, så som att det är pumpkapaciteten som är orsaken till att trycket sjunker vissa sommardagar. Ok, det kan vara orsaken sett till en mycket kort tidsperiod, men om samtidigt grundvattennivån sjunker så har uttaget varit för stort. Då kan endast nederbörd hjälpa upp situationen, det hjälper inte med att öka pumpkapaciteten. Ditt inlägg är mycket motsägelsefullt, vilket du borde inse om du sakta läser vad du själv har skrivit.

 
Ingen bild

Demokratur

6 februari 2016 20:10

Intressant det här att Sverige ska förvandlas till påtvingat mångkulturellt kaos. Palmes verk. Folket har inte blivit tillfrågat. Men betala. Det ska vi...

 
Ingen bild

Ölänning

6 februari 2016 21:15

Av ölandskommunerna är Borgholm den som har svårast med vattenförsörjning. Detta beror på den väldigt stora mängden folk som kommer till under sommaren. Det gäller inte bara vatten, utan även avlopp och sophantering är problematiska. För avloppsreningsverken är problemet med för lite tillflöde under lågsäsong. Alla borde förstå svårigheterna med att dimensionera verksamheter som under några sommarmånader ökar med 25 gånger.
Om man ser till Borgholms kommuns yta så motsvarar 1 meter grundvatten ca 680 miljoner kubikmeter. Om man räknar extremt högt med 10.000 invandrare som gör av med 500 liter per dygn, så ligger deras årskonsumtion på under 2 miljoner kubikmeter. En "piss i Mississippi".
Man kan också se det som att dessa 2 miljoner motsvarar 3 mm nederbörd utanför växtsäsongen.

Observera att här räknar jag på 10.000 invandrare i Borgholm. Lika många som idag är boende där.
Borgholms folkmängd har i stort legat still sedan 1970. Mörbylånga, däremot, har ökat från ca 10.000 till 14.00 Ökningen beror helt på Färjestadens tillväxt från några 1.000 innan bron, till efter bron då Färjestaden praktiskt sett blev en förort till Kalmar med stark ökad bosättning.

Det är sant att kommunerna "tvingar" in såväl permanentboende som sommarboende. Det finns flera orsaker. En är att kommunen är skyldig att se till att invånarna har tjänligt vatten. En annan är att man vill bli av med enskilda avlopp ( av miljöskäl ). Blir det lite många byggnader i ett område så kan kommunen gå in och planlägga för kommunalt VA. Alla måste då betala anslutningsavgift och ansluta sina avlopp. Eget vatten kan man fortsätta ha, men inte avlopp.

Thoralf Alfsson

6 februari 2016 23:10

"Om man räknar extremt högt med 10.000 invandrare som gör av med 500 liter per dygn, så ligger deras årskonsumtion på under 2 miljoner kubikmeter. En "piss i Mississippi".
Man kan också se det som att dessa 2 miljoner motsvarar 3 mm nederbörd utanför växtsäsongen.

Observera att här räknar jag på 10.000 invandrare i Borgholm. Lika många som idag är boende där."

Men då är det ju väldigt lustigt att man har problem med vattenförsörjningen om det bara är en piss i Mississippi?

 
Ingen bild

Ölänning

6 februari 2016 21:28

->Christer
Inte alls pumpkapaciteten. Du kan enkelt göra experimentet att parallellkoppla 25 trädgårdsslangar. Hur mycket vatten, och med vilket tryck får du ut ur dem? Pumpen är densamma.
Man kan inte ha så stor pumpkapacitet att 25 ggr högre förbrukning kan ske utan påverkan. Ledningar och kopplingar skull sprängas. Alternativt är att lägga vattenledningar med 2 meters diameter, men vad kostar det. Och hur blir omsättningen på vattnet under lågsäsong, då kommer jättemängder av vatten att bli närmast stillastående vilket gynnar bakterietillväxten. "Ropen skalla, UV-filter åt alla"

 
Ingen bild

Sanningen?

6 februari 2016 21:43

@Ölänning, blir inte ett dugg imponerad av ditt svammel.

 
Ingen bild

Stora Dalsland

7 februari 2016 10:00

Det hörs lätt att "Ölänning" lider av godhetssyndromet " Sverige kan ta emot hur mycket invandring som helst " !

 
Ingen bild

Anders

7 februari 2016 12:29

Kan det inte finnas ett samband mellan den kraftiga befolkningsökningen i form av män på Öland och vattenbristen? Vissa duschar nog alltid för länge. Vad tror du Toralf?

 
Ingen bild

Bo Andersson

2 mars 2016 10:35

@Ölänningen

Jag är med dig till 100% och tycker att du ger en sund och rättvisande bild
Thoralf är tyvärr en rädd invandrarfientlig populist. Som du skriver kommer du snart se ett inlägg från Thoralf där asylboende beskylls för fiskbristen då ett par barn setts metandes i Kalmar sund. Osmakligt.

Diskussionen bör istället vara progressiv och lösningsorienterad.

Idag går det dagliga tankbilskolonner över bron, vilket torde vara ett dyrt och miljöfientligt alternativ.

Varför satsas det inte på avsaltninganläggingar i kombination med solenergi och vindkraft för att hålla i energiåtgången?

Kan man dra en vattenledning från fastlandet som försörjer under sommarperioden, men även fungerar som en reservoar?

Kom igen nu, vad finns för idéer där ute? Och då vill jag inte höra att araber inte ska tvätta sina fötter och annan rasistiskt smörja.

Thoralf Alfsson

2 mars 2016 12:38

SMHI och Länsstyrelsen och alla klimatalarmister säger ju att nederbörden skall öka på Öland i framtiden på grund av klimatförändringarna. De varnar ju för stora skyfall och översvämningar!

Menar du att SMHI och Länsstyrelsen har fel?

 
Ingen bild

Bo

20 mars 2016 16:50

Vi bor ca 400 m.ö.h på Teneriffa och får vårt vatten från ”gallerier”. Det är tunnlar borrade in i berget som leder till underjordiska håligheter fyllda med vatten. Vattnet kommer huvudsakligen från daggen från den kanariska tallen. Här regnar det bara ca fem dagar per år. Förr i tiden räckte vattnet till hotellen vid kusterna men nu är det kört. Flera osmosanläggingar byggs för att klara hotellen behov där man kanske duschar flera gånger om dagen. Golfbanorna utnyttjar lyckligtvis oftast spillvatten för att hålla sig gröna. Här finns inga asylanläggningar, de illegala invandrarna som anländer med båt från Afrika skickas hem. Att vi använder mer vatten idag beror enbart på att befolkningen här växt och att turisterna bara blir fler och fler. Misstänker att vi bara blir fler och glupskare på vår Jord. det måste skapa problem.

 
Ingen bild

Roland Berg

4 april 2016 18:25

Det är absolut inget i din artikel som har nån form av realism.
Antal flyktingar påverkar inte vattenmängden alls. Inte ens om det ökade med tio gånger skulle det göra någon reell skillnad.
Ang klimatpåverkan så är den ökade nederbörden i regionen som du syftar på en beräknad förändring från 2071-2100.
Just nu är det enda problemet att det inte regnat tillräckligt mycket under för lång tid.

Thoralf Alfsson

4 april 2016 20:24

Så du menar att inget kommer förändras förrän 2071?

Det handlar om väder! Nederbörden varierar år från år. Senast idag hörde jag en hög tjänsteman på Kalmar kommun säga att vattenbristen beror på klimatförändringarna.

Sedan delar jag inte din uppfattning att det enda problemet är att regnat alldeles för lite under lång tid.
På Öland har man heller inte prioriterat åtgärder för att behålla vattnet utan snarare gjort åtgärder för att dränera bort vattnet effektivt.

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar