thoralf

LÖFVENS PRESSKONFERENS

Av Thoralf Alfsson - 2017-07-24 16:00

Har lyssnat på presskonferensen med Stefan Löfven och övriga podiet. Jag kan bara sammanfatta det som att Transportstyrelsen och regeringen lider av en allvarlig kompetensbrist.


Det tog alltså 19 månader innan rätt departement och minister informerades ifrån det att Säpo började intressera sig för denna outsourcing. Från sommaren 2015 till januari 2017. Man kan bara konstatera att regeringens ministrar Anders Ygeman och Peter Hultqvist inte har förtroende för sin ministerkollega Anna Johansson eftersom de inte informerat och diskuterat en så allvarlig säkerpolitisk händelse med Anna Johansson. Trots att Ygeman och HUltqvist informerades i mars 2016.


Det är fullständigt total inkompetens att inte utreda konsekvenserna av en outsourcing/utkontraktering av IT-verksamhet som innehåller skyddsvärd information.


Enligt de tidsuppgifter som angavs under presskonferensen så tog IBM över IT-driften april 2015 och det var inte förrän i juni/juli 2016 som stora delar av driften skall vara delvis säkrad enligt GD Jonas Bjelfvestam. Det innebär att under 15 månader var alla uppgifter ”öppna”. Detta trots att Säpo startade/informerades sommaren 2015 och inledde en förundersökning i september 2015. Skandal!


Väldigt vad svettig GD på Transportstyrelsen Jonas Bjelfvenstam blev under presskonferensen.


Fäll flera ministrar och statsministern och därmed hela den inkompetenta regeringen!

 
 
Ingen bild

Systemfel

24 juli 2017 16:29

Jag fick uppfattningen att Trafikverkets it-avd skötte TS datadrift fram till den sista dec 2015. TS hade nån egen it-avd i Örebro som även lades ner vid samma tidpunkt.

Thoralf Alfsson

24 juli 2017 16:37

Om jag uppfattade det rätt så började IBM ta över april 2015 och det gjordes säkert i etapper fram till december 2015.

 
Ingen bild

Niklas R

24 juli 2017 16:30

Vilken tur att sossarnas nya grundlag från 1974 nu genomsyrar rättsväsendet så ordentligt att inget allvarligt kommer att hända. Med tanke på att alla åklagare och domare har planer på att fortsätta sina karriärer så har nog ingen av dem något intresse av att se några statsråd eller andra höga sossar i sina rättssalar som de då måste fatta obekväma domslut som även kommer att innebära självmord för deras egna karriärer.
Nej, rättsväsendet kommer att se till, tack vare våra av regeringen utsedda domare och åklagare, att inget allvarligare än en smäll på fingrarna för några tjänstemän döms ut. Kanske några stackars satar som sitter fem, sex steg ner från makten åker in. De är ju inte politiskt viktiga och kan ju inte påverka domarnas karriärer. Vilken tur att vi har en så bra författning som skyddar partiet så när snedsteg som detta händer inte orsakar något allvarligare än lite trumpna miner på nästa partimöten.

 
Ingen bild

anders

24 juli 2017 16:31

Stackars ÖB som gisslan till lövfen.

 
Ingen bild

Gubben Svensk

24 juli 2017 16:39

Återinför tjänstemannaansvaret, det som Axel Oxenstierna införde och som Palme tog bort!

https://petterssonsblogg.se/2014/11/07/tva-svenskar-en-byggde-upp-och-en-rev-ned/

 
Ingen bild

Hacke

24 juli 2017 16:51

Löfven och hans ministär - de redan entledigade och de som ännu håller sig kvar - har upprepade gånger visat prov på förödande inkompetens.
Det är dags att den huvudansvarige för denna skadliga och direkt samhällsfarliga politiska irrfärd ställs till svars på riktigt genom ett samlat misstroendevotum. Men det är väl bara enda riktiga oppositionen sd som ställer sig bakom detta för landet så uppenbara politiska saneringsbehov.

 
Ingen bild

C Andersson

24 juli 2017 16:56

Det är fullständigt total inkompetens att outsourcing/utkontraktering av IT-verksamhet som innehåller skyddsvärd information.

Det är minst sagt otroligt korkat att skänka bort databaser med hemligt innehåll till främmade makter. IBM är väl inte svenskt?

Löfven kan väl säga upp sig så kan Ygeman bli statsminister.

 
Ingen bild

Bruno

24 juli 2017 17:05

Troligen har Svetsarn vetat om detta längre än de vill erkänna. Vi får hoppas att sanningen kommer fram och Herr Svets får gå med skam som Nixon.

 
Ingen bild

Tony

24 juli 2017 17:17

Dagens sanna text på presskonferensen i nedre vänstra hörnet stod det "STEFAN Löfven(s)
Det är ett "Haveri"!

Ynklig förklaring att varje departement hanterar sin sak,
Javisst men 'även om det är så borde väl landets högste ledare informeras direkt??

 
Ingen bild

Friholt

24 juli 2017 17:22

"Vi har ingen information om att säkerhetsklassade uppgifter utnyttjats", sägs det nu.
Ingen indikation?
Nä, det är just det som indikerar spioneri. Lite som att ha hål i huvudet. Vem f-n märker ett tomrum som inte ger ifrån sig ett endaste pip?
Blir man ändå avslöjad som ett hål i huvudet är alternativet att snacka på tomgång.

 
Ingen bild

605xx

24 juli 2017 17:36

Löfven: ”Vi kommer inte kunna berätta allt” För vem framgår inte!

Ett klart besked om att regeringen måste bytas akut omgående!

 
Ingen bild

pernod

24 juli 2017 17:50

Hahaha Lövfven har inget ansvar för sin regering eller sina ministrar! Ja det visste vi ju, men nu får vi hans egna ord som kvitto på hans inkometens.
Men makt har han, makt att kalla in höjare inom departement och ÖB vilka ”intygar” att brotten, till exempel mot rikets säkerhet, bara var en bagatell. Och han till och med bjuder in samtliga partier till samtal. Annars är det väl KU som granskar sådant? Han är så pressad att till och med SD är inbjudna!! Försöker han muta SD att begå landsförräderi?

För det är landsförräderi att låta brott mot rikes säkerhet vara opåtalat.

 
Ingen bild

Einstein

24 juli 2017 18:03

http://mikaelstyrman.blogspot.se/2017/07/misstroendevotum-bor-stallas-mot-stefan.html

 
Ingen bild

Bosse Betong(s)

24 juli 2017 18:09

Tagga ner lite nu. Var snälla! Självaste landets statsminister har ju tagit sig en liten arbetsstund från den välförtjänta semestervilan för att informera oss om att i stort sett har inget hänt. Åtminstone inget allvarligt. För det eventuellt lilla som kanske har hänt har ju f d generaldirektören fått böta, så inget mer återstår att göra i saken.

 
Ingen bild

Björn

24 juli 2017 18:13

Vet inte vilket renommé säkerhetspolisen har idag. Tidigare har de dock varit ganska duktiga. I all denna soppa får vi i alla fall vara glada för att just säkerhetspolisen agerade som de gjorde. Är övertygade om att de informerade ansvarig minister I samband med att de påbörjade sin utredning.
@Niklas 16.30 Vi får ju inte glömma Ruben och Hilda. Kan de vara inblandade?

 
Ingen bild

Gute

24 juli 2017 18:33

Så Ygeman har alltså inte informerat sin chef om de allvarliga läckor som han fick reda på........någon ljuger......nu är det upp till media att reda ut detta!

Hursomhelst, det här kommer att bli kostsamt för regeringen!

 
Ingen bild

syster

24 juli 2017 19:14

Hela skandalen väcker många fler frågor än vad som presenteras i gammelmedia. Flera alternativa sajter letar också efter andra möjliga förklaringar. Konspirationstänkande med foliehatt? Nej, visst kan vi inse att det är värre än vad media och politiker lägger fram! På News Voice finns en teori:http://newsvoice.se/2017/07/24/varfor-lackte-sapo-transportstyrelsens-fup/#

 
Ingen bild

Mia K

24 juli 2017 19:49

Hej Thoralf! Det blir så tydligt att Löfven endast är en galjonsfigur! Han visste säkert inte om denna katastrofaffär innan den uppdagades pga intressen högre upp! Och troligen är också ÖB oskyldig, men så rätt av SD att förvarna om misstroende, vilket övriga oppositionen inte alls är kapabel till!

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

24 juli 2017 19:52

Det blir nog ordning och reda på "Rikets säkerhet" när analfabeterna från MENA ska in och jobba på myndigheterna i Svea rike.
Huuu ! Dårarnas paradis !

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

24 juli 2017 19:57

Trögfattarföreningen har inbjudit till pressträff !
Den som fortfarande respekterar regeringen är själv trögfattare.

 
Ingen bild

pernod

24 juli 2017 20:30

Regeringsorganet ( Mellin) skriver i braskande rubriker: ”Det är dags att börja prata med varandra”
Alldeles som det är folk på arbetsträning eller dagisbarn det handlar om.

 
Ingen bild

Kent

24 juli 2017 21:13

Det jävligaste är nog TS inte är underfinasierad de vill spara på driften för att skicka våra avgifter i det svarta hålet massinvanring-

 
Ingen bild

robban

24 juli 2017 22:15

en sak som fallit mellan stolarna är ju att kontraktet var värt en hiskeligt massa pengar för IBM. vilket ansvar har de i frågan eftersom de skickade över skiten till underleverantörer asap. sen är ju konceptet outsourcing lite b överlag då ett jobb i sverige genererar svenska skatteintäkter som reducerar den totala utgiften för staten. lite som i gbg som ger bygget av mairieholmtunneln till tyskar i stället för ett lokalt företag med lokala arbetare som betalar skatt i gbg

Thoralf Alfsson

24 juli 2017 22:47

Sådana petitesser är det väl ingen tjänsteman eller minister/politiker som tänker på. Det är för komplext!

 
Ingen bild

Lena

24 juli 2017 23:13

Patetiskt att se Löfven på nyheterna, han vill bara bagatellisera hela händelsen? Eller kanske han helt enkelt inte förstår att det finns fler dimensioner i det här? Vad har SÄPO för skuld i detta? Alla inblandade verkar ta dt med en klackspark.
Sedan måste ju förstås Göran Greider få bre ut sina åsikter i det här, han ansåg att regeringen skött det "hyggligt bra"! Man häpnar!!!!

 
Ingen bild

C Andersson

24 juli 2017 23:27

En procent av de anställda på IBM är svenskar. Resten är utlänningar.

 
Ingen bild

oveg

24 juli 2017 23:32

Journalisterna borde upplysa om hur beslutet i Riksdagen om att servrarna skulle skickas utomlands togs - vilka partier var för, och vilka var emot; hur argumenterades det?

Det är för mycket lättsinne - en planering för ständigt vackert väder. Varje projektgrupp borde innehålla en Tomas, en tvivlare, som har i uppgift att redan på planeringsstadiet försöka föreställa sig vad som skulle kunna gå fel.

Jämför med det ständiga hackandet om att kontanterna borde fasas ut. Idag har det varit kaos med avsomnade kortterminaler över hela landet.
https://www.svt.se/nyheter/konsument/gar-inte-att-betala-med-kort-terminaler-ligger-nere

Thoralf Alfsson

25 juli 2017 00:22

Inga servrar har placerats utomlands!

 
Ingen bild

C Andersson

25 juli 2017 01:58

"– Jag kan lova att vi aldrig haft några servrar, varken utomlands eller på något annat ställe – våra servrar har alltid funnits i Sverige och kommer att finnas där fortsättningsvis, säger Jonas Bjelfvenstam till SVT Nyheter."

Våra servrar? Lånar vi ut servrar till IBM?

 
Ingen bild

Arnee

25 juli 2017 18:12

Det är i alla fall uppenbart att Löven och hela regeringen har fått Ågren!

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards